Inloggen


Account aanmaken > Wachtwoord vergeten >

Wijnblog (nieuwe blogs!!!)

  01.03.2017 - Wijnwoensdag lV - Chabrol bij Restaurant Jacobsz

  Deze Wijnwoensdag editie: Marc Kreydenweiss Andlau Riesling bij Restaurant Jacobsz.

  Al sinds de jaren ’80 maakt Marc Kreydenweiss in het noorden van de Elzas biologische en biodynamische wijnen. Wat het verschil is? Bij beiden methoden wordt geen gebruik gemaakt van chemische bestrijdingsmiddelen, maar de biodynamische school gaat veel verder: voor hun staan alle aspecten van een wijnboerderij en de natuur met elkaar in verbinding. Deze beweging gelooft dat dierlijke en vegetale elementen elkaar versterken. Ze verrijken bijvoorbeeld compost door specifieke plantenresten, mineralen of koemest in koehorens in de grond te begraven, zodat dit een perfect gebalanceerde compost wordt. De stand van de hemellichamen is voor cruciaal voor het bepalen de ideale snoei-, sproei- en plukmomenten. Wanneer sproeien zodat de zwaartekracht van de maan optimaal is waardoor de plant de precies goede hoeveelheid water opneemt? Het klinkt misschien vergezocht, maar deze stroming wordt over een breed spectrum omarmt. Er wordt met zoveel energie en precisie gewerkt in de wijngaard, waar alles handmatig gebeurt, dat de wijn enorme rijkdom en complexiteit krijgt.

  Kreydenweiss was een pionier in het adopteren van deze werkwijze en dat proef je terug, zijn wijnen hebben zo’n duidelijk eigen, bijzonder karakter. Als je Kreydenweiss kent, herken je hem in elk glas. Door zijn manier van wijn maken hebben zijn wijnen heel veel mineraliteit, het zijn ‘terroir’ wijnen, je proeft de bodem, omstandigheden en dergelijke heel goed terug. Daarom staat de locatie van de wijngaard ook altijd op de fles en de druif slechts soms.

  Deze stevige Riesling heeft in de neus wit, maar ook rijper fruit, florale tonen en behoorlijk wat mineraliteit. In de mond zet de Riesling zacht aan en zijn de zuren prachtig in balans met de kruidigheid en die mineraliteit. Door haar eigenzinnige karakter is deze wijn heel mooi gastronomisch in te zetten.

  Uit
  Proef jaar 2012 bij Restaurant Jacobsz
  Bij restaurant Jacobsz zijn ze ook aan het pionieren en gaan ze elke keer op avontuur wanneer ze gerechten bedenken en begeleidende wijnen kiezen. Ze durven grenzen te verleggen en zijn zo leergierig als maar zijn kan. Ze zijn recent als een blok gevallen voor de Andlau Riesling 2012 en combineren hem nu met de nieuwe kaart (vorige week ingegaan) perfect met de langzaam gegaarde inktvis (Pulpo) van de Japanse BBQ die gemarineerd is in Moscow Mule Gemberbier, Indonesische aubergine stoof en komkommer. Het pittige van de aubergine stoof en de frisheid van de komkommer vormen een perfecte combinatie met de elegante zuren, kruidigheid, behoorlijke mineralen en zélfs lichte sherry tonen van de 2012.

  Thuis
  De 2012 is in de winkel niet meer verkrijgbaar, we verkopen nu 2015. Deze jongere jaargang heeft hetzelfde karakter, maar is door zijn jeugdigheid frisser, wat lichter en frivoler. Heerlijk met een op de huid gebakken zalmforel. Met zuurkool als bijgerecht worden de zuren in de Riesling prachtig gecomplementeerd. De Andlau Riesling kost €18,25 per fles