Inloggen


Account aanmaken > Wachtwoord vergeten >

Wijnblog (nieuwe blogs!!!)

  12.11.2014 - De 3e donderdag van november

  Waar komt de Beaujolais Primeur vandaan?

  De Beaujolais is een wijnstreek in Frankrijk, die officieel onderdeel uitmaakt van de Bourgogne. De naam Beaujolais is afkomstig van ‘beaujeu’ de historische hoofdstad van het gebied.

  Het Beaujolais-gebied is ongeveer de 1750 km2 groot. In het Noorden vind je de wijngaarden van Macon, in het Oosten de vallei van Saône, in het zuiden de bergen van Lyon en in het westen de eerste heuvels van het Centraal Massief. Grofweg gezegd ligt de Beaujolais dus tussen Mâcon en Lyon en is misschien wel het mooiste wijngebied om te bezoeken. Het is een gebied van groene heuvels en authentieke Franse dorpjes.

  De Beaujolais-streek is in twee delen te verdelen: Haut-Beaujolais en Bas-Beaujolais. Haut-Beaujolais ligt het noordelijkst en hier worden de beste wijnen gemaakt, waaronder ook de Beaujolais Villages. In Bas-Beaujolais, die zuidelijker ligt, wordt de gewone Beaujolais gemaakt.

  In de Beaujolais is de beplanting van de wijngaard het dichtste ter wereld. Op de wijngaarden worden zo’n 9 tot 13 duizend wijnstokken per hectare geplant. Het gebruik van machines om te oogsten is dan ook niet mogelijk en ook verboden. Het is de afgelopen twee weken dus hard werken geweest voor de vele druivenplukkers.

  De Prijs van het succes

  De Beaujolais is vooral bekend om zijn primeurwijnen. Deze komen op de derde donderdag van november op de markt. De slagzin ‘Le Beaujolais Nouveau est arrivé’ wordt gebruikt om de wijn te promoten.

  Deze Beaujolais Nouveau behoort tot de grootste marketingsuccessen in de wijnwereld. Direct na de oogst al veel verkopen en dus ook verdienen is aantrekkelijk voor de wijnboer. Het succes heeft een keerzijde: het ging op een gegeven moment te gemakkelijk. De aandacht was te veel gericht op Beaujolais Nouveau en te weinig op andere wijnen van de streek. Nu de populariteit van Beaujolais Nouveau gedaald is, heeft men problemen deze wijnen aan de man te brengen. Het gebied kampt met oplopende voorraden van wijnen die in de kelders oud liggen te worden, terwijl deze wijn juist jong gedronken moet worden.

  De wijnhuizen in Beaujolais proberen hun marktpositie te behouden door de nadruk te verschuiven van de primeurwijnen naar de betere Beaujolaiswijnen. Er is een slagzin bijgekomen: ‘Er is meer dan Beaujolais Nouveau’.