Inloggen


Account aanmaken > Wachtwoord vergeten >

Wijnblog (nieuwe blogs!!!)

  17.05.2017 - Wijnwoensdag VII - Chabrol bij Rayleigh & Ramsay

  Deze Wijnwoensdag editie: Domaine Les Creisses en Rib eye (1/2 of hele kilo) met spitskool, knoflook en Opperdoezer Ronde bij het spiksplinternieuwe (we gaan donderdag de 18e voorproeven, 20 mei gaat-ie voor het eggie open) wijncafé Rayleigh & Ramsay.

  Domaine Les Creisses

  Al sinds 1904 wordt op Domaine Les Creisses wijn gemaakt. Het wijnhuis staat midden in de Franse Languedoc en wordt tegenwoordig gerund door alweer de derde generatie, Philippe Chesnelong aan het roer. Philippe vindt het belangrijk de tradities van het huis te behouden wat inhoudt dat het terroir van de wijn (de omgeving, de grond, het klimaat) duidelijk terug moet komen in de wijn.
  Op die manier is een Les Creisses altijd een mooie, volle, Mediterrane wijn. Kortom: het perfectionisme-niveau ligt hoog. De grond waar de ranken hun wortels doorheen kronkelen bestaat uit kalksteen en klei en is rotsachtig wat rijke, zijdezachte, levendige wijnen oplevert. Verder kun je de Mediterrane omgeving gewoon ruiken in je glas. Echt. Tijm, laurier, lavendel…
  In de wijnwereld noemen ze die specifieke kruidigheid ‘garrigue’ wat verwijst naar de struiken en de gewassen die in de Languedoc groeien en begroeid zijn met deze kruidensoorten. Als je je ogen dicht doet, sta je bijna echt in Zuid-Frankrijk (kijk meteen even hier, mocht je nu je volgende vakantie willen gaan boeken).

  De meest traditionele druivencombinatie (blend) voor Languedoc wijnen is Grenache, Syrah, Mourvèdre. Domaine Les Cruises is wat eigenzinniger: zij voegen Cabernet Sauvignon toe in plaats van Mourvèdre wat de wijn zijn unieke karakter geeft. Een krachtpatser, zonder zwaar te worden. Te koop voor 15,21 euro per fles in de webshop.  Daar mag een mooi stuk vlees bij. En waar kan dat beter dan in de nieuwste wijnbar van Amsterdam?

  Rayleigh & Ramsay

  Op zaterdag 20 mei opent Rayleigh & Ramsay haar deuren en vanaf dan zijn wij gelukkig. Ze hebben maar liefst 100 open wijnen die je zelf kunt tappen met een kaart waar je tegoed op plaatst. Je selecteert de hoeveelheid (proefglas, ½ glas of een heel glas) en proeft zo zelf de weg naar de juiste wijn voor jou. Drempelvrees is niet nodig: de deuren van Rayleigh & Ramsay staan ook wagenwijd open voor iedereen die een koffie, GT of een bier verkiest.

  Op de kaart kleinere gerechten om te delen maar ook grotere, waaronder een heerlijk malse rib eye (1/2 kilo of een hele) die geserveerd wordt met spitskool, knoflook en Opperdoezer Ronde. Perfect bij de Domaine Les Creisses (die overigens ook als magnum op de kaart staat, mocht je met een groepje zijn.

  Wees de eerste die deze combinatie proeft en laat Rayleigh & Ramsay en Chabrol weten wat je er van vindt!